JPU Vrtić Naša radost – Herceg Novi

Projekti

Naš vrtić je uključen u razne projekte, prateći potrebe djece, a sve u cilju podsticanja psihomotornog razvoja i socijalizacije djece u ranom uzrastu.

Od projekata u kojima su uključena djeca naših vaspitnih jedinica i vaspitači, ističemo:

Mala olimpijada

„Mala olimpijada“ je sportski program za djecu uzrasta od 2-7 godina. Djeca se upoznaju sa osnovnim sportskim vještinama  kao što su trčanje, šutiranje, bacanje…

Ciljevi programa su da se dozvoli djeci sa i bez intelektualnih smetnji zajednička igra , druženje, podržavanje socijalnog uključivanja i inkluzivne igre u vrtićima, zajednicama i kod kuće, mogućnost isticanja svakog djeteta i njihovog talenta i sposobnosti, promovisanje sporta.

Rastimo uz ples

„Rastimo uz ples“ je projekat čiji je cilj da ukaže na značaj i uticaj plesnih aktivnosti u ranom razvoju djece. Polazna osnova su metodski pristupi koji pomažu razvijanje ritma i ritmičke interpretacije kod djece. Projekat se realizuje kroz plesne aktivnosti tokom čitave godine, da bi se 1. Juna na Međunarodni dan djeteta prikazalo plesno umijeće na trgovima gradova koji učestvuju. Kroz koncept sinhronizovanog plesa djece u različitim gradovima i zemljama, pleše se isti plesni program u isto vrijeme.

Say hello to the world

„Say hello to the world“ je međunarodni projekat preko kojeg se djeca u vrtićima međusobno povezuju preko video mreže. Djeca se tako vide uživo, mogu mahati jedni drugima, naučiti strane riječi. Veliki akcenat je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života.

Djeca mogu jedni drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore…

Akcenat je još i na motivisanju djece da poštuju i uvažavaju drugačije od sebe.

Eko škola

Eko škola- projekat koji ima za cilj doprinos upoznavanju djece sa značajem zaštite životne sredine, podsticanje brige o svom okruženju.

Program Eko-škole ima za cilj da podigne svijest djece o srodnim pitanjima održivog razvoja životne sredine u  vrtiću, školi i van nje. Škola-vrtić, uključena u ovaj program može biti nagrađena Zelenom zastavom sa znakom Eko škole i dobiti sertifikat o statusu Međunarodne Eko-škole.

Program Eko – škole je jedan od pet programa održivog razvoja, koji vodi Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE).