JPU Vrtić Naša radost – Herceg Novi

O nama

U okviru JPU ‘Naša radost’ rade vaspitne jedinice
Bijela, Zelenika, Savina, Topla, Igalo i Zadužbina

Organizacija

Vaspitna jedinica Bijela (uzrast od dvije do šest godina):
-starija jaslična grupa, mlađa grupa, srednja grupa i dvije starije grupe

Vaspitna jedinica Zelenika (uzrast četiri do šest godina):
– mješovita grupa

Vaspitna jedinica Savina  (uzrast od jedne do šest godina):
-mlađa jaslična grupa, srednja jaslična grupa, starija jaslična grupa, dvije mlađe grupe, dvije srednje grupe, dvije starije grupe

Vaspitna jedinica Topla (uzrast od dvije do šest godina):
– starija jaslična grupa, dvije mlađe grupe, dvije srednje grupe, dvije starije grupe

Vaspitna jedinica Igalo (uzrast od jedne do šest godina):
–  mlađa jaslična grupa, srednja jaslična grupa, starija jaslična grupa, dvije mlađe grupe, dvije srednje grupe, dvije starije grupe

Vaspitna jedinica Zadužbina (uzrast od jedne do tri godine)
– mlađa jaslična i starija jaslična grupa

Ulazeći na vrata vrtića djeca se susreću sa onim što nosi život – radost druženja, igra, učenje, problemi vezani za odrastanje i snalaženje u nepoznatim situacijama.

U tome im pomažu vaspitači koji u svakom momentu dijele sa djecom svakodnevnicu odrastanja. Tu su da sa djecom koračaju kroz, samo u početku, nepoznati svijet vrtića. Jer ti prvi koraci, nekada smiješni, nekada suzni, veseli ili tužni, uvijek su koraci velikog-malog čovjeka koji ulazi u jedan novi svijet

Istorijat ustanove

Prvi pisani tragovi o razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji opštine Herceg Novi datiraju još iz 1930. godine. Tada se spominje da su djeca bila organizovana u zabavište u Đenovićima (priobalni dio Herceg Novog) i Herceg Novom. Detaljniji pisani tragovi pojavljuju se poslije II svjetskog rata.

U Herceg Novom je 1949. godine postojala Državna škola za vaspitače djece predškolskog uzrasta, a 1950. godine Dom predškolske djece pri istoj školi.

Školska 1977/1978. godine je “zlatnim slovima” upisana u istoriji predškolskih ustanova. Ta je godina označila početak stvaranja jedinstvenog organizovanog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ne samo u Herceg Novom, već u čitavoj Crnoj Gori.

Ova školska godina je i godina osnivanja vrtića u Herceg Novom, kao samostalne samoupravne organizacije (21.10.1977. godine). Vrtić na Toploj je otpočeo sa radom kao samostalna organizacija 1.januara 1978. godine.

Vrtić je iz godine u godinu rastao. Otvarani su novi objekti u Bijeloj, na Savini, u Igalu. Vrtić je rastao kako svojim kapacitetom tako i sve boljim uslovima u kojima su djeca boravila, a osoblje radilo.

Djelatnost

Osnovna djelatnost Javne predškolske ustanove “Naša radost“ je vaspitanje i obrazovanje djece sa ciljem stvaranja povoljnih uslova za cjelovit psihofizički razvoj djece.Predškolska ustanova obavlja djelatnost kojom se obezbjedjuju:

– boravak,vaspitanje i obrazovanje djece predškolskog uzrasta
– inkluzija djece iz osjetljivih grupa u redovne grupe
– preventivno-zdravstvena zaštita i njega djece
– ishrana djece
– socijalna zaštita djece