.Roditelji u vrtićuZbog djeteta

- djeci je potreban kontakt i sa drugim odraslima, a ne samo sa vaspitačima. Time se bogati njihovo iskustvo, razvijaju socijalne sposobnosti, nude različiti modeli kaouzor i primjer.
- Caše dijete će se osjećati sigurnijim, zadovoljnijim i važnijim ako je dječijivrtić mjesto u kome i vi provodite vrijeme i kom posvećujete pažnju.
- za vaše dijete će biti dragocjeno iskustvo i zadovoljstvo da vas vidi i u drugim ulogama i odnosima, a ne samo u ulozi u kojoj vas vidi u porodici

Zbog vaspitača

- Vašim prisustvom vi omogućavate vaspitaču da se bavi manjom grupom ili samo pojedinim, pa i vačim, djetetom – upravo ono što je djeci potrebno, a on je dobar vaspitač ako odgovara njihovim potrebama
- vi mu možete biti dragocjena pomoć u organizovanju nekih aktivnosti
- On od vas može dobiti ideje za neku aktivnost, za način odnosa sa djecom, način rješavanja problema
- Boljim poznavanjem vas bolje će razumjeti i vaše dijete

Zbog vas

- Bolje ćete upoznati svoje dijete – njegova interesovanja, ponašanjem znaje – gledajući ga u drugoj sredini, a to će donijeti korist vama i vašem djetetu
- Možda ćete otkriti ili se ponovo sjetiti svog talenta ili sposobnosti, nečega čime ste voljeli da se bavite a dugo niste
- Možete dobiti ideju od vaspitača, drugog roditelja ili djece, šta sa djetetom da radite u slobodno vrijeme kod kuće, kako da riješite neki problem,  kako da ga učite pravilnom ponašanju
- Boravak sa djecom je i dobra prilika da se jednostavno opustite, razonodite i nasmijete

Bilo kada:  ujutru kada  dovodite dijete, poslijepodne kada dolazite po ijete, u toku dana ili čak dok djeca spavaju
- Od 15 minuta do vijeli dan
- ONDA I ONOLIKO KADA I KOLIKO VAMA ODGOVARA


- Kao posmatrač možete doći u sobu i samo posmatrati šta radi vaše dijete i druga djeca
- Kao suigrač možete se pridružiti nekom djetetu ili djeci u njihovoj igri i aktivnosti
- Kao pomoćmik možete pomagati vaspitašu u nizu tehničkih poslova koje ima, postavljanju i raspremanju stola, oblačenju djece, raspremanju materijala
- Kao organizator možete organizovati neku aktivnost ili igru za grupu djece:

- možda volite da čitate ili pričate priče – djeca su neumorni slušaoci
- možda imate zanimljive uspomene iz vlastitog djetinjstva – neke igre koje se više ne igraju, zaboravljeni običaji, način oblačenja, uređenje kuće – djeca će uživati da kroz igru ožive sa vama te uspomene
- možda umijete da pravite lijepe i jedinstvene kolače – djeca će podjednako uživati i dok ih šrave i dok ih jedu
- možda imate sklonost za umjetnosti – pravljenje maski, kolaža, slikanje na nov i interesantan način
- možda imate profesiju koja je za djecu posebno atraktivna – vatrogasac, bolničarka, milicioner, veterinar... djeca će se osjećati važnom da se sa cama druže i naučiće puno o važnom poslu
- možda imate neki poseban talenat – lijepo pjevate, šijete, cješti ste u stolariji, igrate. Bilo bi lijepo da to podijelite sa djecom.

MOGUĆNOSTI JE BEZBROJ I MI SE NE MOŽEMO SJETITI SCEGA ČEGA SE VI MOŽETE SJETITI!- Možete naprijed reći vaspitaču kada želite doći. To je neophodno ako želite da organizujete neku posebnu aktivnost sa djecom. Vaspitač vam može pomoči u idejama, pripremi materijala, ili prosto unaprijed isplanirati vrijeme za to
- Možete poslati poruku preko djeteta kada želite doći
- Vaspitač će moći bolje da isplanira svoj rad ukoliko se unaprijed dogovorite o vašem boravku
- Ali, iako svratite iznenada i nenajavljeno, opet ste dobrodošli Postoji puno NE zbog kojih ne biste da dođete

- Nemate slobodnog vremena
- Premoreni ste
- Preopterećeni ste drugim obavezama i problemima
- Imate važnija posla
- Nesigurni ste šta ćete tu raditi
- Strahujete da nećete nešto umjeti ili da nešto ne uradite pogrešno
- Vaše dijete vam neće dozvoliti da se bavite drugom djecom
- Ne želite da smetate vaspitaču
- Doći će drugi pa ne morate i vi
Samo je jedno DA – vaše dijete. Sasvim dovoljno, zar ne?
Savjeti psihologa i pedagoga

            Riječi "prijateljstvo" i "ljubav" su riječi koje najjače izražavaju naklonost čovjeka prema čovjeku.Potreba da se voli i da se bude voljen je jedna od osnovnih ljudskih potreba.

            Jedan mali, ali značajni segment dječijih odnosa je PRIJATELJSTVO. Mnoge teorije su se bavile time: zašto se prijateljstvo javlja, kako utiče na dječji razvoj i zašto se javljaju problemi .Zašto je neko s nekim prijatelj i zašto je dijete odabralo baš toga druga objašnjava se na više načina.

            Najčešće dijete bira sebi sličnoga po osobinama jer su djeca na predškolskom uzrastu sputana svojom egocentričnošću, najčešće nesposobna da procjene mišljenja drugih i da ga uvaže.Više im prija kada njegov drug misli isto što i on.Teško im je da uspostava uzajamnu saglasnost.Prelaz na odnose zasnovane na uzajamnom uvažavanju javlja se između osme i desete godine i to vrlo postepeno.

            Vrlo često dijete bira druga i po spoljašnim fizičkim osobinama.Ono što je za njega privlačno približava ga toj osobi i dijete je sklono da iskazuje divljenje, čak i kada je riječ o garderobi.Privlači ga sve što je lijepo, bez obzira na druge ljudske osobine i sklon je da sluša to drugo dijete samo zato što mu se divi.U takvim slučajevima može doći do razočarenja kada na kraju shvati da ljepota ne znači i slaganje u igri, pa može doći do potpunog odbacivanja "lijepog druga".

             I dijete ima svoj prag tolerancije u druženju isto kao i odrasli.Sklono je da uviđa "greške" svoga druga, ali ih uporno trpi i nikome se ne povjerava.Obično samo reaguje u momentu kada se nešto dešava i kaže to direktno drugu.Ako se nastavi neslaganje sklon je da se tek poslije izvjesnog vremena požali  nekom starijem i zatraži mišljenje.

              U predškolskom uzrastu zajedno se igraju dječaci i djevojčice, a od šeste godine  djevojčice se češće druže sa djevojčicama, a dječaci sa dječacima jer tako učvršćuju svoj polni identitet.

              Mi odrasli moramo biti osjetljiviji za dječja prijateljstva i za sve ono lijepo što ta prijateljstva nose u sebi, ali takođe ne smijemo zaboraviti da ono što za nas izgleda sitan nesporazum u dječjem druženju za dijete može biti stvaran problem i moramo se potruditi da ga razumjemo i da mu pomognemo.

Da li su braća i sestre rivali?

"Kada budem imao šest godina Aleksa
će dobiti boginje, a mene će tata odvesti na utakmicu."
"Je li mama da neće Marija sa nama u šetnju,
ona nije pojela ručak."
"Tata, oćeš li mi kupit loptu, ali nemoj Nemanji
on jutros nije bio dobar."

Da li vas ove rečenice podsjećaju na slične koje ste već čuli od svoje djece? Često se pitamo u tim situacijama šta je to sa našom djecom, da li se oni vole, da li je moguće da toliko griješimo u vaspitanju?

Braća i sestre će uvijek da se svađaju, zadirkuju, zavide jedni drugima...Ljubomora i takmičenje između braće i sestara je uobičajna pojava.

Prinova u porodici može za vaše dijete biti radost ili trauma.Dijete se teško navikava da mora dijeliti sa nekim igračke, prostor i roditeljsku ljubav.Starije dijete želi da vrati bebu u bolnicu, zahtijeva punu pažnju, ponovo se ponaša kao beba, počinje da piški u krevetu...Nasuprot tome, sa dolaskom nove bebe neka djeca odrastaju.Smatraju da je bebe bespomoćno biće a oni su "veliki".

Mlađa djeca se obično trude da izgledaju kao starija braća ili sestre, a starija djeca to često znaju da iskoriste.

Roditelji ne mogu zaustaviti rivalstvo među svojom djecom.Ovo takmičenje možete smanjiti ako :

-pustite djecu da sama završe svoju svađu
-tretirajte svako dijete kao jedinstveno biće
-poklonite svakom djetetu individualnu pažnju
-obezbjedite djetetu privatnost i pravo na sopstveni prostor
-organizujte aktivnosti u kojima djeca mogu da sarađuju

Često se dešava da djeca traže da baš stanete na njihovu stranu.Ali, da li zaista pomaže ako se miješate?Obično ne.Ali, u svakom slučaju treba da saslušate priču, argumente, kontekst koji vam djeca izlažu.To će vam pomoći da otkrijete neke razloge za rivalitet koji postoji.A to je svakako dobar preduslov da radite na tome da rivalstvo smanjite.


Pravila vrtića

Pravila regulišu profesionalne obaveze i odgovornosti vaspitača i drugih zaposlenih, i naglašavaju važnost saradnje porodice i vrtića  :
Poželjno je da roditelj dovede dijete u vrtić najkasnije do 8,00 sati

Zbog sigurnosnih  razloga, ulazna vrata vrtića se zaključavaju u 8,00 sati i poslije podne od 12.3o do 14.oo sati

Lično predajte dijete njegovom ili dežurnom vaspitaču

Ako roditelji nisu u mogućnosti doći po dijete, dužni su potpisati izjavu po kojoj dozvoljavaju određenoj punoljetnoj osobi da preuzme dijete

Roditelj je dužan dogovoriti vrijeme dolaska i odlaska djeteta i poštovati dogovor (u posebnim okolnostima, roditelj je dužan najaviti promjene)

Roditelj treba da obavjesti vaspitača o svakoj promjeni adrese ili broja telefona

Pri prvom dolasku djeteta u vrtić potrebno je vaspitaču dostaviti ljekarsku potvrdu izdatu  od lijekara iz Doma zdravlja

Ne dovoditi u vrtić bolesno dijete, a nakon završenog liječenja dostaviti potvrdu nadležnog lijekara kojom se dozvoljava djetetu boravak u vrtiću.

O svakoj bolesti ili promjeni zdravstvenog stanja obavijestiti svog vaspitača

Sve vrste lijekova za djecu smijemo primiti jedino kod hroničnih bolesti i uz lijekarsku potvrdu.

Rođendanske proslave djeteta u vaspitnoj grupi dogovaraju se s vaspitačem

Torte, sladolede i kolače zabranjeno je donositi u vrtić zbog nemogućnosti kontrole njihovog skladištenja i higijenske ispravnosti.

Djecu oblačiti praktično i u skladu s vremenskim prilikama (višeslojno)

Dogovarajte se s vaspitačem o pravilima prilikom donošenja kućnih igračakaDobiti informaciju o ponašanju i razvoju djeteta
Dobiti uvid  u funkcionisanje vrtića i rad vaspitača

Dobiti stručnu pomoć u ustanovi (direktorica, psiholog, pedagog, med.sestra, vaspitač)

Aktivno učestvovati u životu i radu vrtića putem različitih aktivnosti s djecom i vaspitačima